Climatefarming in northern Senegal

Definition Climatefarming en francais

Definition Climate Farming

Climate farming uses agricultural means to keep carbon dioxide and other greenhouse gasses from escaping into the atmosphere. Like organic farming, climate farming maintains biodiversity and ecological balance on productive, argicultural land. But climate farmers like Hans-Peter Schmidt go a step further and covert leftover organic mass into biochar, a solid carbon compound that can improve soil quality. Biochar production also creates a kind of gas that can then be burned to help generate power. A climate farm could grow food, generate power, and help keep carbon out of the air.

Climatefarming – Pour une agriculture durable

von Hans-Peter Schmidt

Le climatefarming est souvent décrit comme une méthode agricole au moyen de laquelle du CO2 est prélevé de l’atmosphère et stocké de façon stable dans le sol sous forme de carbone. Ceci pourrait permettre de freiner le changement climatique. Mais le climatefarming, c’est également un concept écologique durable pour l’agriculture du future, qui produira aussi bien des denrées alimentaires que de l’énergie et de l’air propre, encouragera la biodiversité et protégera le paysage.

Au travers de leurs feuilles, les plantes prélèvent du dioxyde de carbone contenu dans l’air et le transforment à l’aide de la lumière, de substances minérales et de l’eau en molécules carboniques. Lorsque la plante meurt ou pourrit, ou si elle est mangée et digérée, les molécules longues de carbone sont de nouveau scindées. Ce processus libère de l’énergie et donc du carbone qui, composé à plus de 99% de CO2, s’évapore dans l’atmosphère. (en savoir plus ...)

Google News: deforestation

Climatefarmingprojekt Öfen für Afrika

Dienstag, 19. Januar 2010

Is 3/50 the new 350? Climateshopping is the new formula for economic growth

It’s not shopping itself that’s killing the planet; it’s HOW people are shopping.

By spending your dollars on independent retailers, local farmers and local manufacturers, (instead of national or international chains) you can benefit the environment while helping build the economic base of your own local community.

In a March 2009 blog Cinda Baxter named her campaign “3/50” which encapsulates her formula for local economic success — spend $50 a month on three different local retailers per month. In so doing (assuming half the employed population spends $150 per month) the U.S. could direct more than $125 billion in local revenue, generating 50 percent more employment and tax opportunities within local communities.

If so, is the local economy movement the logical next step?

Follow http://www.mnn.com/technology/research-innovations/blogs/is-350-the-new-350

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soil carbon or biochar - Google News

"Biochartechnologies" via Joerg